Podoposturale therapie

Podoposturale therapie is een behandelingswijze waarbij klachten worden beïnvloed door middel van individueel aangemeten inlegzolen. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol.

De therapie berust op het gegeven dat elke standsafwijking van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam tot gevolg heeft. Omgekeerd geeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot diverse klachten, waaronder chronische knie- , heup- en rugklachten.

Onderzoek en behandeling.
Het podoposturaal onderzoek bestaat uit:

  • Een vraaggesprek over de klachten en voorgeschiedenis van de patiënt.
  • Onderzoek van de wervelkolom, bekken, knieën en voeten waarbij onderlinge verhoudingen nauwkeurig worden beoordeeld.
  • Onderzoek van zowel het staan als het lopen.

Terwijl de patiënt op de voetspiegel staat worden dunne elementen, meestal van kurk, op specifieke plekken onder de voetzool geplaatst. Deze elementen hebben een onmiddellijke werking op voet- en houdingsspieren, waardoor de lichaamshouding verandert. Om de effecten blijvend te maken, worden deze elementen in een zool verwerkt.

Wanneer u de zolen gaat dragen heeft het lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich de eerste paar weken uiten in spierpijnen.

Om een te grote overgang te voorkomen werkt de podoposturaal therapeut met een opbouwsysteem. Gewoonlijk volgen na het eerste bezoek een aantal controles met tussenpozen van enkele weken tot maanden waarbij de nodige correcties worden aangebracht.

Daarna zijn de controles eenmaal per half jaar of per heel jaar. Indien er zich tussentijds klachten voordoen dient u zelf contact met de therapeut op te nemen.